Så undviker du matvägran

mmm, lättare sagt än gjort...
jag är ett nervvrak just nu....
Elvis vägrar att äta, vad göra? jag har ringt efter vår dietist, ska jaga dem tills jag får tag på dem. Jag känner mig lite lugnare av att läsa detta från barntotal


Men det är otroligt svårt, , för det är typ det vi har gjort som man inte ska göra, tex tjata, ska vi göra ny mat, då får du det om du äter upp, men nu tänker jag annorlunda efter denna text. Tänk man tror man gör det bästa för sitt barn men det blir tvärtom hela tiden....usch va jobbigt det är att vara mamma!
men underbart!


Undvik att ditt barn matvägrarHjälp, mitt barn vägrar äta! Vad ska jag göra? Tänk om hon inte får i sig alla vitaminer. Kommer hon att bli sjuk eller tappa vikt?

 

Det här känner säkert många föräldrar igen. Faktum är att de flesta barn har perioder då de äter sämre och är kräsna med maten. Men ärligt talat - hur många barn dör av svält i Sverige?

Tänk långsiktigt

Så länge barnet växer och leker som det brukar finns det sällan anledning till oro. Oftast går de här perioderna över om man inte gör för stort väsen av dem. Det är viktigare att barnet på sikt gillar mat, så undvik att tvinga i det mat och låt det inte gå prestige i vad barnet äter och inte äter.

Variationen viktigare än mängden

Försök, trots att barnet äter dåligt, att ge så varierad kost som möjligt. Det är faktiskt viktigare med variationen av livsmedel än mängden mat. Barn behöver äta så många olika livsmedel som möjligt för att få i sig alla olika näringsämnen. Det förekommer också perioder då barnet vägrar att äta vissa livsmedel, blir väldigt kräset och bara vill äta en viss typ av mat. De flesta barn äter inte en balanserad kost varje dag men bör göra det utslaget på en vecka.

Hitta andra alternativ

Om barnet vägrar att äta grönsaker kan det få i sig fibrer och vitaminer från frukt istället. Äter barnet inte frukt, kanske det dricker juice. Vill barnet inte äta grovt bröd kan det istället få fibrer från gröt eller fiberrikt ljust bröd. Barn som bara äter korv och hamburgare klarar sig ändå bra om maten kompletteras med bröd, grönsaker, frukt och mjölkprodukter. I längden är det dock viktigt att barnet lär sig att äta en varierad kost.

Stenåldersmentalitet

De flesta barn vill inte prova nya livsmedel men fortsätt att erbjuda barnet små mängder av det, två till tre gånger i veckan. Många barn provar att äta det först efter tio till 15 försök. Det ligger i vår natur att vara skeptisk till ny mat. Stenåldersmänniskan hade större chans att överleva om hon var försiktig.

Straff, beröm och mutor

Undvik att använda mat som muta eller belöning. Beröm heller inte barnet för att det äter. Det är naturligt att äta och det handlar inte om en prestation. Låt barnet utveckla sitt eget initiativ till att vilja äta - undvik därför att tjata på det eller gulla med det. Undvik också att straffa ditt barn för att det inte äter bra - då finns risken att det får en negativ attityd till mat och det är väldigt illa. Oavsett om barnet äter upp sin mat eller inte så bör det ändå få efterrätt i form av frukt.

Lagom portion

Ge inte barnet för stora portioner och sen tjata att det ska äta upp. Ge istället mindre portioner och servera en portion till, om barnet vill. Låt de större barnen lägga upp maten själv. Då lär sig barnet hur mycket som behövs på tallriken för att det ska bli mätt.

Laga inte ny mat

Laga inte en ny måltid om barnet inte vill äta det som serveras. I annat fall lär du barnet att det kan bestämma vad det vill äta. Barnet svälter inte för att det missar någon eller några måltider.


Mina vänner
Postat av: Johannah

Förstår att det känns jobbigt Erika, speciellt eftersom Elivs haft så mycket problem med vikt och magen tidigare.

Kan säga att både Ossian och Oliver matvägrar i perioder. Vi väljer att ignorera det helt. Vi säger inte åt dom att äta, vi försöker inte muta dom utan litar helt enkelt på att dom kommer äta när dom blir hungriga.

Att ett barn svälter sig själv medvetet är mycket ovanligt.

Så fortsätt att erbjuda honom mat, och kräv att han åtminstonde sitter vid bordet när ni andra äter. Låt honom pillra eller vad han nu gör utan att kommentera det. Titta inte och låtsas inte märka att han inte äter s¨å går det nog över snart.

Kram!

2010-04-06 @ 16:48:15
URL: http://pumpalicious.blogspot.com
Postat av: Johannah

Glömde säga att vi börjat ge ossian minimala portioner med, och sen vi gjorde det äter han betydligt bättre.



Vi ger honom t.ex. bara EN köttbulle och en halv potatis. När han ätit upp erbjuder vi honom mer.

2010-04-06 @ 16:49:11
Postat av: Nilla

Vilka bra råd du kommer med Johanna. Instämmer helt. Ta det lugnt Erika, det ger sig så småningom. Om inte förr så när han blir tonåring ;o)

Kram

2010-04-06 @ 17:08:12
URL: http://nillasdagar.blogg.se/
Postat av: Anna-Maria

Usch, låter inte lätt.. Jag förstår dig ite riktigt ännu men jag hoppas han kommer till insikt att han behöver mat..



Tycker synd om er!



Önsker er en underbar fredag..

Kramar

2010-04-09 @ 10:10:41
URL: http://finatapeter.blogg.se/
Postat av: pelle

Tack för jättebra mattips för de små barnen, du skriver ju hur bra som helst.

kram

2010-04-09 @ 21:29:56

Här kan du kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Här skriver du till mig:

Trackback
RSS 2.0